BHV Oké biedt u een landelijk netwerk van opleidingscentra waarbij u los of via één van onze leden kunt inschrijven voor een cursus naar keuze.

Protocol starten met reanimatie ongewijzigd.

20-11-2023 11:14

Naar aanleiding van het voorval met RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen op zaterdag 30 september 2023 heerst er verwarring over het juiste moment om met reanimatie te beginnen. Desondanks blijven de bestaande richtlijnen voor het starten van reanimatie onveranderd, en worden deze ook door de KNVB gehanteerd.


Starten met reanimatie doe je als iemand niet reageert als je praat of schudt en als hij niet normaal ademt of helemaal niet ademt. Soms kan het verwarrend zijn, zoals bij iemand die flauwvalt na een klap op het hoofd en raar ademt. Dan moet je eerst de luchtweg openmaken met de hoofdkantel-kinliftmethode en kijken of de ademhaling normaal is. Als je twijfelt, begin dan met reanimeren.


Het is altijd beter om te beginnen met reanimeren als je twijfelt. Het is erger om niet te reanimeren als het nodig is, dan om te beginnen met reanimeren en later te stoppen als het niet nodig blijkt.


Ook is het belangrijk om te weten dat je je tong niet kunt inslikken. Bij bewusteloze mensen kan de tong wel naar achteren zakken en de luchtweg blokkeren. Gebruik de hoofdkantel-kinliftmethode om de luchtweg vrij te maken, en kijk, luister en voel dan of er normale ademhaling is om te beslissen of je moet reanimeren.

Download hier de Richtlijnen van de NRR



Footer afbeeldingDriehoek
BHV Oké logo wit

BHV opleidingen in heel Nederland landelijk maar toch dichtbij!

© BHV Oké Copyright - Cookies en privacystatement - Algemene voorwaarden